Sommarminnen från Gotland

 

Vi fotografer ställer upp för varandra.


Svartvitt41.jpg

När jag först lyfte kameran trodde jag att fotografi var en tävling som endast en enda person kunde vinna. Jag trodde att det fanns en ultimat bild som man tävlade om att ta. Att fotografi handlade om att hitta den kreativa idén ingen annan kommit på ännu. Min bild av fotografin kunde inte ha varit mer fel.

Fotografi är inte en ensam konstnärs mästerverk - det är ett samspel mellan kamera och modell, mellan skugga och ljus, mellan mästare och lärjunge. Vi fotografer är inte motståndare, konkurrenter. Ensamma är vi sköra, sårbara, utsatta. Men tillsammans blir vi starka, duktigare, tryggare och framförallt har vi mycket roligare. Som fotograf har jag varit med i olika klubbar och grupper. Som fotograf har jag varit elev och mentor. Som fotograf har jag varit assistent, livlina och räddaren i nöden. Just det sistnämnda var jag i somras för Eric och Josefin, vars inbokade fotograf fick förhinder bara veckor före deras stora dag. Men tack vare vårt nätverk av bröllopsfotografer på Gotland kunde jag kliva in i sista minuten. Vi bröllopsfotografer hjälps åt i nöd och lust, precis som de brudpar vi har äran att fotografera.

gettingready

Jag tror inte på ödet, inte på det viset att jag tror att allting vi gör är förutbestämt. Men jag tror av hela mitt hjärta på att vi med en positiv attityd kan ta varje plötslig förändring i vårt liv som en möjlighet att göra någonting ännu bättre, även om det i ögonblicket av förändring känns skrämmande eller negativt. Om vi bara är öppna för förändring så kommer varje plötslig sväng att leda oss in på en ny, spännande väg full av nya möjligheter och fördelar.

himgettingready

För Eric och Josefin var beskedet att deras inbokade fotograf inte kunde närvara på deras bröllop inte alls vad dem ville ha, först. Men tack vare den första fotografens avhopp fick de bokat en annan fotograf, som gav dem precis vad dem drömt om. Olika fotografer har olika stilar, ser olika saker, och fokuserar sin kamera därefter. Fotografer är inte bättre eller sämre, bara olika, och olika människor behöver olika fotografer. 

Preparation_him-41.jpg

Olika ögon ser skönhet på olika vis.

Bröllop är kanske just att fira olikheterna. Två olika familjer blir en. Olika traditioner möts, olika tankesätt, olika kulturer. Det är det vackraste som finns. Olika fotografer fotograferar olika bröllop på olika vis. Olika fotografer väljer ut olika bilder att leverera, olika många, redigerar dem olika.

Min resa inom fotografin började i Göteborg, tog mig över atlanten till USA och sedan till Gotland - tre platser som kan tyckas väldigt olika varandra vid första ögonkastet. Men oavsett hur många olika fotografer jag träffat finns gemenskapen där överallt. Vi ställer upp för varandra. Lånar utrustning av varandra, hoppar in och ställer upp för varandra. Men framförallt uppmuntrar vi varandra och peppar varandra. Vi är mer än fotografer. Vi är medmänniskor. Och det är därför vi blir förbaskat bra bröllopsfotografer. Bröllopsfoto handlar om så mycket mer än bara foto. Det handlar om människor och om att visa alla de vackra olikheter människor bär på.

Firstlook.jpg

Tillsammans är vi starka.

Annie Brickman,
Bröllopsfotograf

Signed.jpg