Hobbyfotograf, amatörfotograf eller professionell bröllopsfotograf?

Ska ni gifta er och letar fotograf, men tycker att det är alldeles för dyrt?

Funderar ni på en hobbyfotograf, en amatörfotograf eller kanske en duktig kompis istället? Här är några saker att tänka på när ni vill spara pengar.

Det är en chock för många brudpar att sätta sig ner för att planera sitt bröllop, göra en budget och inse hur mycket en riktig, professionell fotograf kostar. Begrepp som heldag och halvdag försvårar det hela, eftersom olika fotografer räknar olika. De flesta erbjuder paketpris där det kostar alltifrån 10-100 000kr. Det kan vara väldigt svårt att förstå skillnaden mellan olika fotografer, och väldigt stressande att se summor som “heldag fö 35 000kr“. Låt mig hjälpa till att göra det enklare att förstå!

Så här arbetar en fotograf

En fotograf med f-skattsedel kostar oftast mellan 500-1000kr/h. Paketen räknas ut efter hur många timmar fotografen, eventuell assistent och andrafotograf, behöver arbeta med bröllopet på ett eller annat sätt. Jämför med ett “vanligt jobb“, säg ett jobb i en butik. Skulle en chef be affärsbiträdet att svara på mejl på kvällen efter att hen nattat barnen? Eller görs det under betald arbetstid?

En fotograf behöver räkna ut vad det kostar i snitt med kontakt fram och tillbaka, möten med brudpar, planering inför bröllopet, att ev åka dit och undersöka platsen och förbereda utrustningen, se till att det är helt och rent, att allt finns och köpa in det som eventuellt behövs, inför själva bröllopet. Allt på betald arbetstid - redan innan bröllopet ens ägt rum. Sedan ska fotografen fotografera på själva dagen. Restid, förberedelser och sedan timmarna på plats ska självklart räknas in i priset. Sedan kommer arbetet efter. Vill du som par ha bilderna snabbt? Kanske några sneakpeaks redan dagen efter? Då ska fotografen arbeta en söndag med att importera bilderna till datorn, organisera och välja ut, sedan redigera dem i alla fall lite, för att sedan skicka ut. 

Med en modern digitalkamera är det enkelt att ta många bilder. Jag kommer oftast hem med 5000-15 000 bildfiler, som jag sedan ska gå igenom. Är bilderna väldigt lika varandra, eller om någon gör något mycket osmickrande, väls vissa bilder bort. Ibland blir inställningarna fel, eller något hände: jag insåg att ljusen inte var tända på bordet och gick tillbaka en halvtimme senare och tog om samma bilder igen. När jag valt ut bilderna som ska redigeras är jag förhoppningsvis nere på omkring hälften mot vad jag fotograferade. Men sedan ska bilderna redigeras. Jag har räknat ut att jag spenderar minst 30 sekunder på varje bild. Upp till fem minuter på vissa bilder, och ibland behöver jag gå tillbaka och dubbelkolla så att det blev rätt. Är jag trött, eller om ljuset på mitt kontor påverkat mig, kan det synas i bilderna genom att de blivit för mörka, för ljusa eller drar åt någon ton, blivit för blå eller för röda. Då måste vissa göras om. Räkna på att 2500 bilder redigerats och alla bilder tar 1 minut, vilket är lågt räknat för att gå igenom bilder. I så fall tog det 2500 minuter att enbart redigera bröllopet. Det är ungefär en veckas arbetstid! Då har bilderna inte ens blivit exporterade och uppladdade ännu, och inga har valts ut och konverterats till svartvit. Luncher, raster? Andra fotouppdrag som är inplanerade emellan? Det tar mig i snitt 2-3 veckor att redigera 1 heldagsbröllop, om jag sitter varje arbetsdag. 1 bröllop. Då är jag väldigt snabb. I praktiken sitter man aldrig 2-3 veckor i sträck med samma upprag dock, men det är ett annat blogginlägg. Vi återgår till pris: när du betalar för ett bröllop är det inte bara tiden på bröllopet du betalar för, utan all arbetstid. Det kan vara 4 veckors jobb, en hel månadslön. Helt plötsligt blir en kostnad på 35 000kr inte länge orimlig, tvärtom blir det väldigt lågt räknat om fotografen på det ska betala skatt, semesterersättning, lokalhyra, programvaror osv.

Men 35 000 kr är en jättestor summa för ett brudpar att betala. För många är det hela budgeten! Därför är det väldigt lockande att anlita en hobbyfotograf eller en amatörfotograf istället. De är billigare. Kanske skriver du i någon grupp på sociala media att du söker någon som vill utöka sin portfolio, eller testa att fotografera bröllop? Eller så skriver du ett inlägg med din budget, och får napp. Fyra personer erbjuder sig att fotografera ditt bröllop för pengarna du skrivit att du har att erbjuda. Bingo! Eller?

Hobbyfotograf är en olaglig verksamhet

Om du anlitar någon att fotografera ditt bröllop, måste dem ha f-skattsedel eller på annat sätt betala skatt. Fotograf ör nämligen ingen godkänd hobbyverksamhet. Om hen utför ett uppdrag åt någon annan utför fotografen en tjänst, vilket går emot skatteverkets regler om hobbyverksamhet. Det är alltså olagligt att anlita en amatörfotograf att fotografera bröllopet “svart“, eller som hobby. Ni kan läsa mer på skatteverkets hemsida genom att klicka HÄR.

Men det är inte alla som bryr sig om vad som är lagligt. Vad ni som par dock måste veta om är vilka risker ni tar. Ni anlitar en fotograf som inte arbetar lagligt, och ni har inget avtal. Ni kan inte anlita en tjänst och skriva avtal med någon som enligt lag inte får utföra tjänsten, så även om ni skulle skriva ett avtal är det inte giltigt. Skulle fotografen inte dyka upp, ställa in i sista stund eller göra ett dåligt jobb har ni inga rättigheter alls.

Verkar det för bra för att vara sant, är det sällan sant

Om ni får en offert av någon som understiger 10 000 kronor på en heldagsfotografering har personen inte rent mjöl i påsen, och “bokar“ ni en sådan person är risken att ni inte får tillbaka investeringen. Personen kanske är fantastisk på att fotografera, men utför antingen en olaglig tjänst, eller utför ett undermåligt arbete då hen på kvällar, helger och nätter sitter och försöker utföra ett arbete som hen inte får betalt för. Personen har troligt en annan inkomstkälla, och andra prioriteringar som ert bröllop konkurrerar med.

Fotografi kan vara en hobby. Personen fotograferar något för nöjes skull på eget intiativ, kanske säljer personen bildfiler eller utskrifter. Bröllopsfotografi kan aldrig anses vara en hobby, eftersom personen anlitas för att utföra en tjänst. Är det obetalt kan det anses vara en gåva, men det kan aldrig vara hobbyverksamhet.

“Min kompis ska fotografera vårt bröllop“

Har ni kanske en vän som vill fotografera ert bröllop gratis? Grattis! Ni har just fått en present värd ca 50 000kr. Men återigen kan och får ni inte betala hen, för då är det återigen en tjänst som behöver beskattas. Eller så behöver er kompis att göra det som jobb, och då är det någon av er som måste betala. Ni som brudpar, med era kronor och ören, eller er kompis, med sina kvällar, nätter eller arbetsdagar.

Ja, det är dyrt att anlita en bröllopsfotograf. Men det är inte dyrt för att ordet “bröllop“ står med i sökrutan. Det är dyrt för att fotografen lägger ner många fler timmar på ett bröllop jämfört med ett “vanligt“ fotojobb. Bara att utföra arbetet kräver mycket mer, då det inte går att omboka vid sämre väder, lite huvudvärk eller att utrustningen gick sönder. Fotografen måste ha en plan B och en plan C. När mina par anlitar mig för att fotografera sitt bröllop har jag 4 kameror med mig. De är alla ruskigt bra, moderna och dyra mackapärer som håller i vårt och torrt men det har hänt att en av dem krånglat, och då har jag haft 3 till i backup. De är alla försäkrade vilket gör att jag vågar använda dem även om det skulle spöregna under hela bröllopsdagen. 

Hur kan ni få budgeten att räcka till en bra fotograf?

Är 35 000 kronor för dyrt att lägga på en fotograf? Boka inte en heldag. Boka ett par timmar, vigsel och porträtt, till exempel. Eller avvakta ett år med bröllopet och spara lite till. Det finns alltid allternativ. Var bara medvetna om att någon som “fotograferar för sin portfolio“ och inte har företag inte bara är en risk rent erfarenhetsmässigt, utan också ekonomiskt. Vem ni än bokar, se till att ni skriver ett avtal. Men framförallt, se till att personen tar ert bröllop lika seriöst som ni!

Stort lycka till!