Elopement - ett intimt sätt att gifta sig på.

 

Covid-19 har satt stopp för tusentals bröllop i Sverige - miljoner, världen över. Men alla låter sig inte hindras av pandemin utan hittar andra sätt att få säga ja till varandra.

Ett sätt är att skära ner antalet gäster och gifta sig ändå, eller att skippa gästerna helt. Resa iväg till en annan stad - eller en annan del av landet - bara ni två. Eller smita iväg till stadshuset och säga ja hemma där ni bor, men boka en fotograf och ta romantiska bilder för att sedan fira på tu man hand. Avsluta kvällen med en middag på en fin resturang och därigenom sponsra lokala företag. Kanske till och med boka ett hotellrum över natten och fira in första dagen som gifta med en hotellfrukost?

Sedan har ni en stor fest med en symbolisk ceremoni när pandemin är över, eller när det är säkert att samlas i stora grupper igen!

Varför inte en liten ceremoni i kyrkan eller en privat liten samling på en strand någonstans? Många fotografer har fantastiska priser på vackra porträtt för er två. Hos mig kan ni t ex boka en förlovningsfotografering om ni enbart vill ta vackra porträtt, eller boka det minsta bröllopspaketet på 2 timmar om ni vill få med vigseln och eventuella bilder på de närvarande vittnena och gästerna och ha ett “riktigt“ bröllop.

Ett sådant bröllop kallas för elopement. Det är väldigt prisvärt och mycket roligt! Mycket roligare än att ställa in helt, särskilt en gång till.

Hur vet jag det? För att jag själv kommer att göra så. Det finns tillfällen då man både kan ha kakan, och äta den.

Fördelar och nackdelar med att låta gästerna fotografera

 

Har ni funderat på om ni ska tillåta mobiler vid er vigsel eller inte? Den frågan har diskuterats hett på Sociala medier de senaste åren och den blir bara mer och mer aktuell.

Åh ena sidan vill man som brudpar få så många och så varierade bilder som möjligt från bröllopet - åh andra sidan riskerar man en tråkig stämning när alla gästerna står med sin mobilkamera, systemkamera, kompaktkamera eller till och med Ipad framför ansiktet hela tiden.

För några år sedan snubblade jag in på en artikel av Eirik Halvorsen som själv är bröllopsfotograf i Norge. I artikeln publicerade han bilder som gästerna tagit på dem under bröllopet med sina olika kameror. De är härliga, men knappast någonting man skulle vilja rama in på väggen eller sätta i ett fotoalbum. För ett knappt år sedan blossade diskussionen upp igen i olika bröllopsforum då en annan bröllopsfotograf, Hannah Stanley, publicerade ett inlägg på sin Facbooksida, där hon bad gästerna att lägga bort telefonen och låta henne göra jobbet hon var anställd att utföra. Hon frågade: Kommer du använda bilden du tog på din väns bröllop mer än bruden skulle ha använt bilden jag tog?

Det är inget snack om saken: din bröllopsfotograf föredrar att ni ber gästerna lägga bort “kamerorna” i alla fall under vigseln. Men det är inte för att bröllopsfotografen är en egoist och vill ta alla fina bilder själv. Det är för er skull som par. Redan 2016 skrev Sam ett blogginlägg om 23 anledningar att ha ett mobilfritt bröllop. Jag som fotograf kan ärligt säga att jag inte bryr mig om ni har mobilfritt eller fritt fram.

Det är er dag, och telefonerna kanske sabbar en del av mina bilder, men då är det i mina ögon ert val och ert beslut att dem blir sabbade. Jag tar alltid konversationen innan bröllopet, så att ni som par kan göra ett medvetet val. Bilder där mobiler är i vägen, bilder på uttråkade gäster färre bilder på gästerna överlag då mobilerna får dem att vara oengagerade och inte gör någonting värt att fotografera. Eller engagerade gäster, som ler, skrattar och gråter.

Se hur kul barn kan ha utan telefonerna! Jag har varit på bröllop där barn leker och är en del av festen, men också på bröllop där barnen sitter i ett hörn med varsitt spel på telefonen. Det finns inga rätt och fel, men fundera på hur just ni vill h…

Se hur kul barn kan ha utan telefonerna! Jag har varit på bröllop där barn leker och är en del av festen, men också på bröllop där barnen sitter i ett hörn med varsitt spel på telefonen. Det finns inga rätt och fel, men fundera på hur just ni vill ha det på er dag!

Men låt mig prata om anledningarna att låta gästerna fotografera av sina hjärtans lust! Först och främst vill man kanske inte som par gå in och säga åt andra vad de ska göra. Den hör jag ofta. “Nej, vi kan ju inte säga till! Tänk om de blir arga eller irriterade eller tänk om det blir dålig stämning?!“. Det finns många sätt att undvika det. Först och främst, skriv redan på inbjudan: lämna kameran hemma och mobilen i din ficka: vi har fotograf och kommer bilderna dig skicka! Annars, låt Toastmadame/toastmaster eller prästen/vigselförrättaren framföra budskapet. Det tycker jag personligen är mest lyckat.

Det jag rekommenderar varmast är att låta vigselförrättaren att undanbe telefonerna och säga att det kommer bli ett tillfälle för alla att fotografera, och sedan ta en kort paus innan ni avger löftena och/eller innan ni lämnar kyrkan, för att säga: Nu får alla som vill ta lite bilder på paret! Sätt på/låt spela lite härlig musik så blir det roligt, alla får sina instagram-bilder men ni har fått en mobilfri vigselakt utan att trampa någon på tårna. Skyltar kan också vara både roliga och dekorativa!

Ett annat skäl till att vilja låta gästerna ha mobilerna är just för att få så mycket bilder som möjligt. Det tycker jag är ett jättebra skäl, men fundera på om det är stunder ni verkligen vill ha tusentals sneda, suddiga och allmänt kassa bilder istället för några riktigt bra, mobilfria? Jag skulle tipsa om just vigseln och utspringet ur kyrkan som mobilfria. Jag har sett utspring då ingen kastat ris eller blåst bubblor, för att alla var upptagna med att ta bilder av det… hur sorgligt blir inte det? När det finns en fotograf som är där för att enbart ta dessa bilder? Gästerna är ju där för att hurra, fira och kramas! Fundera på varför ni har era gäster. Är de där för att ni aktivt älskar dem och uppskattar deras sällskap? Eller är de paparazzis? Om det föregående är mer sant än det senare, skulle jag varmt rekommendera mobilfria stunder. Fundera också på vilken bröllopsfotograf ni väljer. Vissa fotografer har ett antal bilder de levererar, till exempel 200 bilder, andra (jag, bland annat) levererar alla bilder, det vill säga alla som är tillräckligt skarpa, typ. Det är ju mitt jobb att fånga dagen, och dagen består av massor med härliga ögonblick.

Enligt min erfarenhet är telefoner och kameror mest i vägen på ett bröllop. De som tar med riktiga kameror är ärligt talat i vägen för fotografen, ofta hänger de ut över sin plats eller ställer sig i vägen i de bra vinklarna där jag behöver vara. Vi bröllopsfotografer kallar dessa gäster för “Uncle Bob“, och varje gång jag träffar Bob måste jag be hen att flytta på sig minst en gång under dagen. Jag gör det ju så vänligt jag kan, men bestämt. Det är mitt jobb att ta bilderna, hen gör det för att det är roligt. Mobiler däremot brukar jag inte behöva be att flytta sig, de förstår instinktivt att kameran behöver komma först, och flyttar sig vid behov. Dessutom sträcks kamerorna oftast upp väldigt snabbt, så de blir snarare roliga att fotografera. Däremot när det filmas på kameran, då kan det bli problematisk. Vill ni ha någonting filmat, och ni inte anställt någon, så be en person att göra det och undanbe resten. Man kan njuta av ett dansuppträdande eller ett tal utan att filma det. Om trettio telefoner filmar är det trettio personer som är mer fokuserade på att filma än på att uppleva kvällen.

Men det finns andra saker man kan använda telefonerna till, som är roliga! Ta selfies med gästerna med deras telefoner. Eller ta en selfie med alla gästerna med en/er egen telefon! Skaffa en Hashtag för alla som tar bilder att tagga bilden med, så kan ni se dem senare. Under kvällen kan ni be gästerna lysa med telefonernas ficklampor medan ni dansar, eller medan någon uppträder. Det blir himla mysigt! Mobilerna är en del av dagens samhälle, men precis som med alkohol så bör man använda dem måttligt för att bröllopet ska bli så roligt som möjligt för alla inblandade!

Hemma från årets Bröllopsfeber!

 

Nu är vi hemma igen från helgens bröllopsmässa. Vad kul det var, men så mycket folk! Vi lanserade film, och intresset var superhögt. Det var jag och min sambo och partner Adam som stod och pratade om Captured by Annie, om film och foto och om bröllopsdokumentation, Jag var så imponerad av hur Adams idéer fungerade i verkligheten. Vi var inte helt överens om hur montern skulle se ut, men vi kompromissade och det blev verkligen grymt bra! Var ni på mässan? Träffade ni oss där?

Vi kom till Stockholm på fredagen och satte upp. Det tog väl ungefär fem timmar, och helt smärtfritt var det inte. Det var egentligen vår andra mässa någonsin, men den förra var inte ens en bråkdel så stor och dessutom nära hemmet, om man hade glömt någonting. I Älvsjö däremot är det många timmar hem till Gotland, så det gällde att ha tänkt på allt redan vi åkte hemifrån. Det hade vi väl gjort, förutom att strykbrädan stod kvar hemma och att dukarna vi lånat inte passade ihop, så det blev ett kvällsbesök på IKEA för inköp av nya dukar, som sedan fick vara lite skrynkliga eftersom det inte fanns tid att ordna den biten. Men med alla bilder, skärmar och ljusslingor tvivlar jag att någon tänkte på att dukarna hade vikmärken.

Adam i slitna mjukkläder sätter upp ljusslingorna.

Adam i slitna mjukkläder sätter upp ljusslingorna.

AEWB5578.jpg

Det var jätteroligt att träffa alla blivande brudpar och prata om just bröllop. Jag brinner verkligen för det, och det var kul att träffa nya människor. Vi valde att ställa TV:n “i vägen“ för montern så att de som passerade kunde titta på filmerna som spelades medan vi ostört kunde prata med folk bakom den, i vår mer privata lilla skrubb där bakom. Det var Adams idé, och jag var lite tveksam eftersom att ingen automatiskt vågar gå in i en monter som är så blockerad. Men det löste vi genom att bjuda in folket istället, och det blev lagom avskärmat och mysigt och vi kunde prata ifred och med mindre stress än ute i gången.

På väggarna bakom TV:n hade vi några av mina favoritfoton. På bordet nedanför hade vi lite småsaker, ramar och dekor. Bland annat två gamla album med bilder från min låtsas-farfars familj. Jag tycker att dem är helt fantastiska, och att det är det enda som finns kvar av dem nu, över hundra år senare. Flera av bilderna är daterade på 1890-talet. För mig är det just vad foto är, någonting beständigt trots att tiden flyger iväg.

Det var nu främst bröllopsfilm vi var där för att prata om. På Bröllopsfeber stod många bröllopsfotografer, men bara en annan videograf. För oss är foto huvuddelen i företaget, men film är någonting som vi tror att fler människor skulle uppskatta och inte har tänkt på. För de flesta är bröllopsfotograf en självklarhet, men video har man inte ens tänkt på. Och det är en helt annan sak att se en video än fotografier.

Så här blev alltså montern när den var klar. På TV:n rullade tre filmer, på paddan snurrade trettio bilder. Jag och Adam rörde oss framför, vid sidan och bakom TV-n och pratade med fantastiska människor hela dagen. Tre saker insåg vi dock:

  1. Montern var aningen liten.

  2. Vi borde ha haft med oss album för paren att bläddra i.

  3. Det skulle ha stått “Film & Foto från Gotland“, eftersom att många trodde vi bara höll oss på Gotland.

Men för att ha varit vår första stora mässa var vi mer än nöjda! Nu ska vi i lugn och ro utvärdera hur det gick och vad vi kan göra bättre. Det lutar absolut åt att vi kommer tillbaka nästa år! För vad trevliga människor vi träffade och vad roligt vi hade! Tack för en toppenupplevelse!

AEWB5572.jpg
Detaljer från montern: gamla album och nya bilder. Och en bild på oss! På paddan skrollade bilder och vårt mässerbjudande.

Detaljer från montern: gamla album och nya bilder. Och en bild på oss! På paddan skrollade bilder och vårt mässerbjudande.

Varför man inte ska kasta ris på bröllopet

 

Du har säkert sett bilderna på Pinterest eller kanske i vännernas fotoalbum?

Paret springer ut ur kyrkan eller står i kyrkporten medan gästerna kastar ris på dem. Luften är full av ljusa små prickar. Visst det ser fint ut? Ja, på en av trettio bilder som fotografen tog är det jättefint. Men hur känns det egentligen att få ris kastat i ansiktet? Jo, så här:

4.Kramkallaset_14.jpg

Den gamla traditionen att kasta ris kommer ursprungligen från Romarriket. Man kastade vete, korn eller havre på det nygifta paret, vilket var menat att symbolisera fertilitet och lycka. Även i Indien har man länge kastat ris, men som tack till brudparets föräldrar för att de tagit så väl hand om paret under deras uppväxt.

Idag är det populärt att kasta ris efter vigseln i stora delar av världen. Falska rykten har florerat att riset skulle vara skadligt för fåglar, men det finns två helt andra - och riktiga - skäl till att välja bort ris på bröllopsdagen.

Ris fastnar i håret, i sminket och syns tydligt särskilt i mörkt hår.

Ris fastnar i håret, i sminket och syns tydligt särskilt i mörkt hår.

Den första anledning är att det gör ont att få ris kastat på sig. Det träffar paret i ansiktet och riskerar att hamna i ögonen. Av trettio bilder tagna medan gästerna kastar ris, innehåller tjugoåtta av dem fula grimaser och konstiga miner. Inte så fint…

Den andra anledningen är att riset fastnar i brudparets hår och kläder. Har man då använt hårspray eller hårgelé kan det vara riktigt svårt att plocka bort kornen utan att förstöra frisyren. I mörkt hår syns kornen mycket tydligt. Kanske inte helt roligt, när man ska ta vackra kärleksporträtt eller viktiga familjebilder efter vigseln?

“Men fåglar dör om man kastar ris!” hävdar bestämt många. Nej, det finns ingen som helst forskning på att fåglar äter riset, vilket sedan skulle svälla i magen och döda dem. Nej, fåglar äter inte riset.

Däremot är det ofta förbjudet att kasta ris. Många kyrkor och officiella vigselplatser har förbud mot att kasta ris eller annat utanför porten, då det skräpar ner/inte går att städa bort och naturligt bryts ner väldigt långsamt. Prata med er vigselförrättare om vad som gäller för just er plats. Även blomblad och konfetti kan vara förbjudet.

Blomblad finns i alla färger, storlekar och former!

Blomblad finns i alla färger, storlekar och former!

Så vad kan man kasta istället för ris?

Blomblad! De går att få i alla möjliga storlekar, färger och former. Rosenblad syns mycket bättre på bild än vad ris gör, och väljer man en annan färg än vit syns det även bättre mot brudens vita klänning. Dessutom tar naturen hand om blombladen efteråt och man behöver sällan städa undan dem. Väljer man tyngre blad fångas dem upp på vinden ungefär på samma sätt som ris, men dem gör inte ont att få i ögat eller i ansiktet. Du kan köpa blomblad hos florister, beställa på nätet eller plocka dem själv dagen innan bröllopet. Gifter ni er på hösten är höstlöv fint, och man kan stansa ut konfetti ur löv om man gillar DIY.

Såpbubblor! Ett annat harmlöst alternativ är att blåsa såpbubblor. Det brukar vara ytterst populärt särskilt bland de yngre gästerna, och får gästerna mer involverade än vad dem annars är. Idag tenderar många gäster att stå och filma eller ta kort med mobilen istället för att delta i kastandet, men blåser man såpbubblor är det nästan omöjligt att ha mobilen framme. Ett smart tips för den som vill ha mer engagerade gäster! Om det blåser det kan det vara svårt att få till mängden eller att få bubblorna att åka åt rätt håll. Det finns såpbubble-gevär man kan använda som genererar en stor mängd utan att man behöver blåsa. Man kan komplettera små såpbubblor med ett par gevär om man vill få mer bubblor. Alltid roligt för barnen, eller roligt för gamla mormor eller morfar! Passa på att köpa sådant sommaren före, så finns det maskiner och olika “vapen” till bra priser i de flesta butiker. Det kan ju vara roligt med en såpbubbelmaskin fint maskerad med blommor under minglet?

Konfetti är ett tredje alternativ. Det är billigt, men otroligt dåligt för miljön beroende på vad de tillverkats av. På många platser är det förbjudet, och innehåller det plast kommer det kanske aldrig att brytas ner. Det finns nedbrytpart i olika sorters papper, men i så fall är blomblad ett mycket bättre alternativ för miljön. Det går som nämnts ovan även bra att göra konfetti själv av blomblad eller löv.

Vimplar kan man använda om man inte vill kasta, utan istället vifta. Ni kan ha vita spetsar om ni vill, eller sidenband i passande färg, men färgglada band är också vackert! Gifter ni er när det är mörkt, till exempel vintertid, kan tomtebloss eller ljusstavar vara roliga alternativ, men tänk då på att det är en brandrisk och att man alltid tänder tomtebloss ett och ett. Ni kan också be gästerna att lysa på er med sina mobiltelefoner för en mer modern look.

Vinterbröllop? Vifta med ljusstavar eller med tomtebloss! Det fungerar också fint senare på kvällen under festen. Att lysa med telefoner fungerar också bra.

Såpbubblor kan också vara ett roligt allternativ, särskilt för de yngre gästerna!

Såpbubblor kan också vara ett roligt allternativ, särskilt för de yngre gästerna!

ris

Vill du ändå ha ris på ditt bröllop, så är det självklart helt okej. Nu är du i alla fall medveten om risken med att mestadels få fula grimaser på era bilder, ont i ansiktet och riskorn i håret resten av dagen. Kastat från rätt avstånd kan ris ge fantastiskt fina bröllopsbilder. Men det kan såpbubblor eller rosenblad också…!

Lycka till och ha det så roligt på ert bröllop!